BAKAN ÖZER: 10 İLDEKİ LİSE ÖĞRENCİLERİ İÇİN 71 İLDE, 1 MİLYON 279 BİN ÖĞRENCİ KAPASİTESİ OLUŞTURDUK  
BAKAN ÖZER: 10 İLDEKİ LİSE ÖĞRENCİLERİ İÇİN 71 İLDE, 1 MİLYON 279 BİN ÖĞRENCİ KAPASİTESİ OLUŞTURDUK

BAKAN ÖZER: 10 İLDEKİ LİSE ÖĞRENCİLERİ İÇİN 71 İLDE, 1 MİLYON 279 BİN ÖĞRENCİ KAPASİTESİ OLUŞTURDUK

Millî Eğitim Bakanı Mahmut Özer, 10 ildeki lise öğrencileri için 71 ilde, 1 milyon 279 bin öğrenci kapasitesi oluşturduklarını bildirdi.

Millî Eğitim Bakanı Özer, yaşanan deprem felaketinin ardından deprem bölgesi ve eğitim süreçlerine ilişkin bilgi verdi. Özer, deprem bölgesi olan 10 ilin dışında 71 ilde, okul öncesinden liseye tüm eğitim kademelerinde okulların 20 Şubat'ta açılacağını, 10 ilde ikinci dönem tüm sınıf ve kademelerde devam şartı aranmayacağını anımsattı.
 
Çadır merkezleri, yurtlar ve konteyner merkezleri gibi konaklama alanlarının taşımalı eğitim kapsamına alındığını belirten Bakan Özer, "Buradaki öğrencileri ücretsiz olarak okullarına taşıyıp geri konaklama alanlarına taşıyacağız. 10 ilde aileler isterlerse diğer illerdeki okullara çocuklarını nakledebilecekler. İlkokul ve ortaokullarda kapasite sorunumuz bulunmamakta. 10 ilde liselerde 1 milyon 29 bin öğrencimiz var. Bu öğrenciler için 71 ilde, 1 milyon 279 bin öğrenci kapasitesi oluşturduk. Şu ana kadar bu kapsamda 3 bin 681 öğrenci nakillerini diğer illere aldırdı." açıklamasını yaptı.
 
Özer açıklamasında, özel öğretim kurumlarının yüzde 3 oranındaki tam burslu öğrenci okutma şartını yüzde 10'a çıkarttıklarını yineleyerek "Böylece oluşan yüzde 7'lik yeni kapasite 10 ildeki öğrenciler için kullanılacak. Bu amaçla özel öğretim kurumlarımızda 25 bin 133 öğrenci kapasitesi oluşturuldu. Şu ana kadar 828 öğrenci bu haktan yararlandı." bilgisini paylaştı.
 
Depremlerin yaşandığı 10 ilde, Bakanlığa bağlı 20 bin 868 binadan 24'ünün yıkıldığını vurgulayan Özer, şunları kaydetti: "Diğer binaların tamamının hasar tespit çalışması şubat ayı sonuna kadar tamamlanacaktır. Bu nedenle 10 ilde eğitim öğretime 1 Mart tarihine kadar ara verdik. 1 Mart tarihinden sonra 10 ilde eğitim öğretime il bazlı değil; aynen pandemide yaptığımız gibi ilçe ve okul temelli geçiş yapılacak. Sorunu çözülen ilçelerde, bölgelerde eğitim öğretimi hemen başlatacağız. Bu bölgelerde ikili eğitim seçeneğini de aktif kullanacağız. 10 ilde şu ana kadar tüm çadır bölgeleri ve toplanma yerlerinde çocuklar için 341 psikososyal destek, oyun ve etkinlik çadırları kurduk. Bu çadırlarda okul öncesi öğretmen ve rehber öğretmenlerle psikolojik danışmanlarımız hizmet vermeye başladı."
 
Özer, Liselere Geçiş Sistemi (LGS) kapsamındaki merkezî sınavda ikinci dönem konularının, Yükseköğretim Kurumları Sınavı'nda ise (YKS) 12. sınıfın ikinci dönem konularının sınava dâhil olmayacağını hatırlattı. Mahmut Özer, Millî Eğitim Bakanlığının, depremlerin yaşandığı bölgedeki faaliyetlerine ilişkin de şunları aktardı: "Okul, yurt, uygulama oteli ve öğretmenevlerinde 465 bin vatandaşımız barınıyor. 25 bin vatandaşımız ise 10 ilin dışındaki illerde konaklıyor. Bakanlığımız meslek liselerinde, öğretmenevlerinde ve uygulama otellerinde günlük hazırlanan 1 milyon 488 bin 362 sıcak yemek ve 406 bin çorba olmak üzere 1 milyon 894 bin 362 kişilik yemek, her gün 10 ilimizdeki vatandaşlarımıza dağıtılıyor. Ayrıca 10 ilde 97 seyyar mutfağımız hizmet veriyor. Meslek liselerinde 6 ay önce kurulan uygulama fırınlarında her gün 1 milyon 600 bin ekmek üretilip 10 ilde dağıtılıyor. Millî Eğitim Bakanlığı Arama ve Kurtarma Birimimizden (MEB AKUB) 4 bin 526 öğretmen, bölgede arama kurtarma çalışmalarına destek veriyor. 4 bin rehber öğretmenimiz ve psikolojik danışmanımız, sahada vatandaşlarımıza psikolojik destek sağlıyor. Meslek liselerimizde, 10 bin soba üretilerek deprem bölgelerine dağıtımı yapıldı. Meslek liselerimiz, halk eğitimi merkezlerimiz ve olgunlaşma enstitülerimiz günlük 1000 çadır ve 60 bin uyku tulumu üretiyor. 10 il dışından gelen 16 bin gönüllü öğretmenimiz, bölgedeki 212 bin öğretmenimizin büyük bir kısmı organizasyonlara destek oluyor."

MEB © - Tüm Hakları Saklıdır. Gizlilik, Kullanım ve Telif Hakları bildiriminde belirtilen kurallar çerçevesinde hizmet sunulmaktadır.